Kategoriarkiv: Möten och träffar

Information om möten, tid och plats.

Frukostmöte med Karl-Petter Thorwaldsson

LO sektionen i Åstorp
Aktivitetsuppföljning

2015-09-10

Frukostmöte med Karl-Petter Thorwaldsson

Vi var tre stycken från LO facken i Åstorp som hade mött upp vid Erikslund tillsammans med ett femtiotal andra LO-medlemmar för ett frukostmöte med LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

20150910_110637Ämnet för dagen var en rapport ”Vägen till full sysselsättning” framtagen till LO kongressen 2016. Vi fick en dragning från av en av utredarna av rapporten vilken behandlade arbetslösheten, välfärden och lönbildningen. Karl-Petter genomförde sedan en frågestund kopplat till rapporten men redan vid inledande av denna hade vi fått svar på många av våra frågor. Troligen är det väl ungefär samma frågor ute i landet då Skåne var femtonde län att besöka så hade han nog bra koll på vilka frågor vi brinner för.

Rapporten finns att beställa hos LO och vi rekommenderar er att göra detta, för det är en väldigt offensiv satsning på hur vi kan arbeta med exempel arbetslösheten. Det gör inte att bromsa sig ur en uppförsbacke utan vi måste vara aktiva och ligga på de våra (S) att kanske våga ta lite annorlunda grepp. Ett exempel som beskrevs var att i Jönköping valde kommunen att anställa de som var långtidsarbetslösa med kollektivavtals enliga löner i stället för att betala ut försörjningsstöd, kanske för att de skulle kunna övergå till A-kassa efter 12 månader. Detta fick en helt oväntad effekt: efter halva anställningstiden hade 50 % hittat ”riktiga” arbeten ute i den öppna arbetsmarknaden! Spännande initiativ.

Vi som var med där från Åstorp var Helen Andersson, Bitten Mårtensson och Karl-Johan Andersson.